Een verslag van Gilles Absil (ULiège)
Er zijn tal van oorzaken van eosinofilie, en die kunnen grosso modo in 4 grote categorieën ingedeeld worden: infecties, neoplasieën, allergie en auto-immuunziektes.
Laura Mengeot heeft twee gevallen gepresenteerd van bulleus pemfigoïd bij behandeling met pembrolizumab. Dat is een bekende bijwerking van checkpointremmers, meer bepaald van PD-1-antagonisten zoals pembrolizumab.
Thomas Damsin heeft de preliminaire resultaten gepresenteerd van het Luikse project van teledermatoscopie ‘Telespot’ (Teledermoscopy Smartphone-based Pigmented lesion diagnosis Online Taskforce). Het project heeft tot doel te komen tot een preselectie van patiënten met een verdacht huidletsel dat dringend moet worden behandeld.
Julie De Smedt presenteerde een geval van cutane alternariose bij een patiënt met myasthenia gravis die werd behandeld met immunosuppressiva. De patiënt vertoonde een geülcereerd erytheem met purpura op het been, dat slecht evolueerde.
Het zeldzame syndroom van Good treedt op bij volwassenen (gemiddelde leeftijd 50 jaar) en wordt gekenmerkt door een thymoom (meestal goedaardig) en een ernstige hypogammaglobulinemie.
Cicatriciële alopecia wordt geclassificeerd volgens de aard van het infiltraat (lymfocyten, neutrofiele cellen, gemengd of niet-specifiek).
Pembrolizumab is een checkpointremmer en meer bepaald een monoklonale antistof gericht tegen de PD-1-receptor van de cytotoxische T-lymfocyten. Na binding aan die receptor kunnen de T-cellen niet meer door tumorcellen geïnactiveerd worden, wat dus de immuunrespons tegen de tumor stimuleert.
Ann-Sophie De Vos presenteerde een uitzonderlijke casus van een erythema gyratum repens-like (EGR-like) neutrofiele dermatose bij een 80-jarige patiënt, bij wie een onderliggende prostaatkanker en longkanker vastgesteld werd.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...