Artsen en patiënten willen meer bekendheid geven aan huidziekte atopische dermatitis

Een coalitie van gespecialiseerde artsen en van patiënten die de huidziekte aan den lijve hebben ondervonden, willen meer bekendheid geven aan atopische dermatitis (AD). Het gaat om de meest voorkomende ontstekingsziekte van de huid, waaraan in België minstens 500.000 mensen lijden. De coalitie formuleert een aantal aanbevelingen om de wachttijd op de juiste diagnose korter te maken en patiënten beter te helpen. "Door innovaties op vlak van behandelingen ziet de toekomst voor patiënten er veelbelovend uit."

Drie procent van de volwassen bevolking en tot twintig procent van de kinderen en jongeren in ons land zou aan atopische dermatitis lijden. De coalitie van experten zegt dat de impact op de levenskwaliteit van patiënten niet te onderschatten is. "De aandoening kan leiden tot hevige jeuk, slaapgebrek, depressie, eenzaamheid en stigmatisering. Daarbovenop leidt atopische dermatitis ook tot mogelijke complicaties zoals huidinfecties en verhoogde bloeddruk." Omdat de ziekte onderbelicht blijft, kunnen patiënten bovendien op weinig begrip rekenen.

De coalitie wil aan de ziekte meer bekendheid geven, in de eerste plaats bij zorgverleners. Huisartsen, pediaters en andere paramedische beroepen zoals apothekers weten relatief weinig over de ziekte, luidt het. Daardoor ontvangt 50 procent van de patiënten in eerste instantie een foute diagnose of een inefficiënte behandeling. De ziekte is nochtans gemakkelijk te herkennen, maar een gebrek aan bewustzijn zorgt ervoor dat patiënten gemiddeld 6 maanden moeten wachten op een diagnose.

De chronische huidaandoening is tot vandaag niet te genezen, maar wel goed te behandelen, zegt de coalitie. Om de wachttijd op de juiste diagnose korter te maken en patiënten beter te helpen, formuleert ze een reeks aanbevelingen: verhogen van de bewustwording rond AD, erkennen van de impact van de ziekte op de levenskwaliteit, educatieve en verzorgende interventies doen om de belasting van de ziekte op de patiënten en hun omgeving te verminderen en onderzoek mogelijk maken naar behandelingen en naar de economische en maatschappelijke kost van AD.

Aan de expertencoalitie zijn zes artsen verbonden. Ze opereren naar eigen zeggen volledig onafhankelijk, maar krijgen wel ondersteuning van het biofarmaceutisch bedrijf AbbVie Belux.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.