Goed nieuws voor de meer dan 9 op de 10 mensen die weleens last hebben van puistjes. Een Belgisch onderzoeksteam bewees dat een innovatieve huidcrème met levende goede bacteriën puistjes effectief, veilig en snel behandelt. De crème met probiotica kan zelfs een alternatief zijn voor antibiotica en andere klassieke behandelingen die de huid uitdrogen en irriteren.
Het onderzoek van het Belgisch researchteam verschijnt vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Reports Medicine.
De onderzoekers van de UAntwerpen en biopharmabedrijf YUN werkten in totaal acht jaar aan de ontwikkeling van de huidcrème. Voor het eerst is de werking van probiotica als middel tegen puistjes nu wetenschappelijk bewezen. De onderzoeksresultaten worden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk toonaangevend tijdschrift Cell Reports Medicine.
Status quo doorbreken
De klassieke behandelingen tegen acné op basis van benzoyl peroxide, retinoiden en antibiotica zorgen vaak voor irritatie en doden alle bacteriën die leven op de huid, ook de goede. Bij langdurig gebruik kunnen mensen bovendien resistent worden tegen antibiotica. Wereldwijd zoeken farmaceutische bedrijven en wetenschappers daarom al langer naar verbeteringen, maar die kwamen er de afgelopen dertig jaar niet. Biopharmabedrijf YUN nam acht jaar geleden ook de handschoen op en klopte aan bij professor Sarah Lebeer en haar team.
“YUN wilde pionieren, ze wilden het status quo doorbreken en een innovatieve behandeling tegen onder meer puistjes ontwikkelen, maar dan zonder de bekende bijwerkingen. We gingen graag op hun uitdaging in, maar een werkzaam product ontwikkelen dat niet slecht is voor het lichaam en ook geen bijwerkingen heeft, dat was natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan."
"We hadden al ervaring met probiotica, daarom zijn we in die richting beginnen te zoeken. In ons lab hebben we stap voor stap gezocht naar goede bacteriën die op de huid kunnen overleven, die acné-bacteriën doden, die tegelijk zacht zijn voor de huid en die ook nog eens in een crème verwerkt kunnen worden.”
Het onderzoeksteam zocht en vond uiteindelijk een specifiek type lactobacillen, die baby’s bij een natuurlijke geboorte op de huid meekrijgen en die ook op de huid van volwassenen kunnen overleven. Meer nog, als die specifieke natuurlijke en goede bacteriën op de huid van volwassenen worden gesmeerd, zorgen ze al na vier weken voor minder puistjes, zonder bijwerkingen. De probiotica werken totaal verschillend dan antibiotica. Waar antibiotica alle bacteriën doden, verdringen probiotica de slechte bacteriën en remmen ze zo de ontsteking af.
Levend op de huid krijgen
Het onderzoeksteam van de UAntwerpen en YUN hadden dan wel de geschikte lactobacillen gevonden, daarmee zaten de bacteriën nog niet op de huid van patiënten. Want het is onmogelijk om goede levende bacteriën zomaar in een crème te verwerken. Ze verliezen snel aan kracht en sterven af. Dat probleem loste YUN op met een andere uitvinding: superkleine capsules die de goede bacteriën afschermen tot ze op de huid gesmeerd worden. Dankzij die nieuwe en gepatenteerde techniek is het toch mogelijk levende bacteriën in een huidcrème te verwerken.
Voor/na
“De microcapsules beschermen de probiotica tegen het water en de bewaarmiddelen in crèmes. Bij het smeren op de huid breken de capsules open, komen de bacteriën vrij en beginnen ze meteen te werken. Zonder de microcapsules zou na vier weken niets meer overblijven van de heilzame werking van de probiotica. Met de microcapsules is de crème 18 maanden houdbaar, stabiel en werkzaam", dixit Tim Henkens, uitvinder van de microcapsules en R&D manager bij YUN.
Wetenschappelijk bewijs
In de studie die het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports Medicine nu publiceert, bewijst het Belgische onderzoeksteam de krachtige werking van probiotica die via microcapsules in een huidcrème zijn verwerkt.
Tijdens de laatste fase van onderzoek kreeg de helft van de patiënten een huidcrème met microcapsules gevuld met probiotica, de andere helft kreeg dezelfde huidcrème maar zonder probiotica in de microcapsules. Het onderzoek naar de werking van de huidcrème verliep volgens de hoogst mogelijke standaarden en was dubbelblind placebo-gecontroleerd. Zowel artsen als patiënten wisten dus niet wie welke huidcrème kreeg.
“We zijn bijzonder trots op de resultaten van het onderzoek. We hebben hier lang en hard aan gewerkt, maar we hebben nu een zeer stevige wetenschappelijke manier aangetoond dat de probiotica-huidcrème werkt. Als alternatief voor langdurig antibioticagebruik en andere klassieke behandelingen kan de huidcrème veel gezondheidsvoordelen opleveren. Denk maar aan geen droge of geïrriteerde huid meer, of geen opbouw van resistentie", geeft Sarah Lebeer nog mee.
Overal te verkrijgen
Nu het wetenschappelijk bewezen is dat probiotica een alternatief kan zijn voor antibiotica, hoopt YUN dat meer patiënten nu ook aan probiotica zullen denken. Een voorschrift voor de huidcrème YUN ACN is niet nodig. “We verwachten ook dat meer artsen en apothekers crèmes op basis van probiotica zullen aanbevelen”, zegt Ingmar Claes, Chief Scientific Officer van YUN.