Belgische onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde fibroblasten, cellen die nodig zijn voor wondheling, ook een rol spelen in de latere ontwikkeling van huidtumoren. De wetenschappelijke doorbraak kan helpen om in de toekomst betere kankertherapieën te ontwikkelen.
Bij de herstelling van een wonde op de huid spelen zogenaamde fibroblasten een belangrijke rol. Ze zijn essentieel door de productie van collageen, een eiwit dat genezend weefsel ondersteunt. Een te hoge collageenproductie leidt evenwel tot littekenvorming. En fibroblasten zijn ook een belangrijke component van de meeste tumoren.
Belgische wetenschappers van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek hebben de rol van specifieke fibroblasten daarom onderzocht. Huidtumoren die ontstaan op plaatsen van verwonding bevatten fibroblasten die sterk lijken op deze aanwezig in littekens. Vooral PRSS35, een enzym dat gekend is voor zijn rol in littekenvorming, trekt de aandacht.
"Het enzym PRSS35, dat gekend is om zijn rol in de verknipping van collageen gedurende littekenvorming, was enkel aanwezig in tumoren", leggen de onderzoekers uit. "Uitschakeling van PRSS35 resulteerde in een abnormale afzetting van collageen in wonden en tumoren en tot onze verbazing zagen we meer tumorvorming in de huid."
Dat betekent dat enzymen die van belang zijn voor de vorming van littekenweefsel, de vorming van tumoren in de huid beïnvloeden. De onderzoeksresultaten verschijnen op de cover van het gezaghebbende blad EMBO Reports.
De onderzoeksgroep analyseerde ook aanwezigheid van PRSS35 in huidtumoren bij dieren, maar ook bij menselijke patiënten. Ze oordelen dat dit enzym enkel aanwezig is in erg kwaadaardige huidtumoren.
"We hebben kunnen aantonen dat de aanwezigheid van PRSS35 mogelijk kan gebruikt worden als een biomarker voor het bepalen van de kans waarmee een huidtumor kan uitzaaien", zegt professor Esther Hoste van VIB-UGent. "Dat is van belang voor het bepalen van verdere therapeutische benaderingen bij deze patiënten."
Het onderzoek kreeg financiering van het FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek), CRIG (Cancer Research Institute Ghent) en de Stichting tegen Kanker.