Lokalisatie die ons de oren doet spitsen

 [Interhospital Department Dermatology CHU Brugmann, UMC Sint Pieter, UKZKF, ULB, Brussel]

Een 43-jarige man van Marokkaanse origine, type 2-diabetespatiënt die niet wordt behandeld met insuline, werd naar ons doorverwezen wegens jeukende huidletsels aan het linkeroor, retro-auriculair en pariëtaal, die geleidelijk aan verschenen sinds 3 maanden. Behandeling met antibiotica lokaal en algemeen, antivirale middelen (aciclovir) en antihistaminica was niet doeltreffend.

Het klinische beeld vertoont een tiental cutane noduli van 3-5mm diameter, gegroepeerd in de vorm van een ‘druiventros’, huidkleurig, met centrale hemorragische crusta (Figuren 1 en 2). Bij palpatie voelen we homolaterale cervicale adenopathieën.

          

De huidbiopsie vertoont over de hele dikte van de dermis tot de subcutis tal van verwijde haarvaten, sommige met een boord van epithelioïde endotheelcellen, waarrond zich een massief ontstekingsinfiltraat van lymphocyten, histiocyten en ontelbare polynucleaire eosinofielen bevindt (Figuur 3). De cytologische klierpunctie toont een reactieve adenopathie.

De diagnose van angiolymfomatoïde hyperplasie met eosinofilie (ALHE) wordt gesteld, ook epithelioïd angioom genoemd.

Deze goedaardige tumor van de huid en/of het onderhuidse weefsel bevindt zich bij voorkeur in de hoofd- en halsregio en typisch in de retro-auriculaire zone. Het letsel bestaat uit een proliferatie van haarvaten, waarvan sommige ‘epithelioïde’ endotheelcellen (verwijd, met grote eivormige nuclei en met eosinofiel cytoplasma) vertonen, en een variabel aantal ontstekingscellen. Er wordt niet bepaald of het gaat om een echte neoplasie of om een reactief proces. Soms wordt een trauma gemeld in de voorgeschiedenis, maar dat is niet het geval bij deze patiënt. Er werd een dopplerechografie uitgevoerd om een onderliggende vasculaire misvorming uit te sluiten. Satellietadenopathieën zijn mogelijk, maar zijn steeds reactief. Er kan  eosinofilie in het bloed waargenomen worden. Bij deze patiënt bedroeg de eosinofielenconcentratie 490/μl. Op basis van de locatie en het aantal laesies werd een behandeling met intralesionele injecties met triamcinolon 10mg/ml voorgesteld.

Met dank aan dr. Godefroid Bugingo om de patiënt naar ons door te verwijzen.

Referenties
1.    North PE, Kincannon J. Vascular Neoplasms and Neoplastic-Like Proliferations. In: Bologna JL, Jorizzo JL, Schaffer JV, editors. Dermatology [Internet]. 3rd ed. St Louis: Elsevier Saunders; 2012 [cited 2017 Feb 19]. Available from: Ebook Library.
2.    Connective tissue tumors. In: Calonje E, Brenn T, Lazar A, McKee PH, editors. McKee’s Pathology of the Skin [Internet]. 4th ed. Elsevier Saunders; 2011 [cited 2017 Feb 19]. Available from: Ebook Library.
3.    Guo R, Gavino ACP. Angiolymphoid Hyperplasia With Eosinophilia. Arch Pathol Lab Med 2015;139(5):683-6.
4.    Adler BL, Krausz AE, Minuti A, Silverberg JI, Lev-Tov H. Epidemiology and treatment of angiolymphoid hyperplasia with eosinophilia (ALHE): A systematic review. J Am Acad Dermatol 2016;74(3):506-12.
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.