TELESPOT-project: een systeem van teledermatoscopie in de eerstelijnsgeneeskunde voor een vroege diagnose van huidkanker

TELESPOT, dat in 2019 is gelanceerd als verkennend project, heeft de waarde van een systeem voor teledermatoscopie in de eerstelijnsgeneeskunde aangetoond. Dat systeem maakt het mogelijk om patiënten met een verdacht huidletsel sneller te behandelen, verlaagt het aantal onnodige consultaties in een universitair centrum en verhoogt de kwaliteit van de triage in centra voor eerstelijnsgeneeskunde die op lange termijn participeren aan het systeem. Dat zijn de resultaten van mijn doctoraatsthesis, die ik in februari 2024 heb verdedigd.

Foto, van links naar rechts: prof. Didier Giet, prof. Albert Rubben, prof. Bita Dezfoulian, dr. Florence Libon, prof. Arjen Nikkels, dr. Thomas Damsin, prof. Jo Lambert

De incidentie van huidkanker stijgt al jaren gestaag (1). Dat verhoogt de werkbelasting voor huisartsen en dermatologen. Het relatieve tekort aan dermatologen en de lange wachttijd voor een afspraak bij een specialist belemmeren echter een snelle diagnose en behandeling van huidkanker, wat theoretisch zou kunnen uitmonden in een slechtere prognose (2).

Triage in de huisartsgeneeskunde zou een oplossing kunnen zijn. Meestal bestaan er echter geen theoretische bases en logistieke middelen voor die eerstelijnsgeneeskunde (3). Teledermatoscopie (analyse op afstand van dermatoscopische beelden via telecommunicatietechnologie) kan nuttig zijn bij de triage van die huidletsels, waardoor we verdachte letsels sneller zouden kunnen behandelen (4). Voor de volksgezondheid is een snelle diagnose gevolgd door een geschikte behandeling essentieel om de morbiditeit van en de sterfte aan huidkanker te verlagen (5).

> Wenst u hierover meer te lezen, dan verwijzen wij u graag naar de integrale tekst.

  • Adjunct-kliniekhoofd, Dienst dermatologie, CHU de Liège

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.