Nieuwe immunotherapie verdubbelt overlevingskansen bij uitgezaaide huidkanker

De nieuwe generatie immunotherapie helpt veel meer mensen dan de vorige behandelingswijzen. Dat bevestigen twee studies die zopas gepubliceerd werden in wetenschappelijke tijdschriften. "We kunnen nu mensen helpen met kwaadaardige huidkanker in het gevorderde stadium 4. Tot tien jaar geleden was dit een ziekte met een zeer sombere uitkomst", zegt professor Bart Neyns, diensthoofd Medische Oncologie aan het UZ Brussel en één van de medewerkers aan de studies, woensdag in Het Laatste Nieuws.

Uitgezaaide huidkanker werd tot een tiental jaar geleden behandeld met chemotherapie. De overlevingskansen voor patiënten waren toen klein: na vijf jaar was amper 10 procent van de patiënten nog in leven. In 2011 werd voor het eerst immunotherapie toegepast en dat leverde betere resultaten op. Na vijf jaar was 20 procent nog in leven, bij 10 procent was de gezondheidstoestand stabiel.

En de nieuwe generatie immunotherapie - de zogenaamde anti-PD-1-therapie - werkt nóg beter, zo blijkt nu ook uit onderzoek. "Deze behandelingswijze geeft beduidend meer kans op overleving", zegt Neyns. "Na vijf jaar is 40 procent van de patiënten nog in leven. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de vorige generatie immunotherapie en een verviervoudiging in vergelijking met chemo. We kunnen nu één op de drie patiënten genezen."

Het aantal huidkankers in ons land neemt jaar na jaar toe met ongeveer 2.000 gevallen. In 2017 - de meest recente cijfers - waren het er al ruim 41.000. De nieuwe generatie immunotherapie voor de behandeling van huidkanker wordt in ons land al enkele jaren terugbetaald. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block  is tevreden met de uitkomst van de studie. "Met de nieuwe generatie immunotherapie leven patiënten niet alleen langer, maar mogen ze ook hopen op genezing. Ronduit fantastisch! We wisten al dat immunotherapie een grote stap vooruit kon betekenen voor veel kankerpatiënten, maar de resultaten overtreffen de verwachtingen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.