Lupuspatiënten moeten nauwgezet worden gevolgd, niet alleen voor en tijdens de zwangerschap, maar ook het eerste jaar na de bevalling.
Een 35-jarige primigravida meldt zich aan op het prenatale spreekuur na 36 weken amenorroe (WA) wegens een pruritus sine materia. Een week later ontwikkelt ze een snel toenemende huiduitslag met erythemateuze maculae. Het bloedonderzoek toont geen bijzonderheden. Een huidbiopsie wijst op een epidermolyse met een immuunreactie tegen de basale membraan van de opperhuid. Met een ELISA-techniek worden in het serum IgG1-antistoffen tegen BP180 vastgesteld, wat de diagnose van ‘pemphigus gestationis’ bevestigt. Er wordt een keizersnede uitgevoerd na 38 WA. Drie dagen later ontwikkelt de patiënte bulleuze huidletsels. Ze wordt behandeld met cetirizine en prednisolon. Na stopzetting van de borstvoeding is een combinatie met dapson nodig om de symptomen onder controle te brengen. De letsels verbeteren langzaam. 9 maanden na de bevalling zijn ze nagenoeg verdwenen. Pemphigus gestationis is een auto-immune bulleuze huidziekte die optreedt tijdens de zwangerschap, doorgaans tijdens het 2e of het 3e trimester en minder vaak meteen na de bevalling. Hoge doseringen van systemische corticosteroïden en antihistaminica zijn nodig om de huidreactie te controleren en de symptomen te verlichten. De prognose van de moeder en de foetus is altijd goed.
[1. Dienst gynaecologie-verloskunde, Centre Hospitalier de Wallonie picarde, Tournai; 2. Dienst huidziekten, Centre Hospitalier de Wallonie picarde, Tournai; 3. Dienst kindergeneeskunde, Centre Hospitalier de Wallonie picarde, Tournai; 4. Dienst gynaecologie-verloskunde, CHR Mons-Hainaut, Mons] Aplasia cutis congenita is een aangeboren afwezigheid van huidweefsel over een wisselende oppervlakte. De incidentie bedraagt 3/10.000 geboortes per jaar. De belangrijkste oorzaken zijn virale infecties, vasculaire misvormingen en vergroeiingen van het vruchtvlies. We rapporteren het geval van een jongetje geboren na 39 weken en 2 dagen amenorroe (tweelingzwangerschap). De zwangerschap werd na 15 weken amenorroe gecompliceerd door een ernstig tweelingtransfusiesyndroom. Daarom werd de ontvangende foetus selectief gedood. De overblijvende baby vertoonde bij de geboorte een symmetrisch bilateraal huiddefect aan de voorzijde van de dijen. Published ahead of print.
We beschrijven het geval van een hiv-negatieve patiënte bij wie syfilis werd gediagnosticeerd na 35 weken amenorroe. Syfilis is een ziekte die wordt veroorzaakt door Treponema pallidum en die seksueel of tijdens de zwangerschap verticaal wordt overgedragen. Syfilis is een zeldzame ziekte, maar in België komt ze steeds vaker voor. De diagnose wordt vooral gesteld met een serologisch onderzoek en de behandeling bestaat in penicilline G. Congenitale syfilis kan asymptomatisch zijn, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de pasgeborene. Published ahead of print.
[1. Dienst Dermatologie, AZ St Lucas, Brugge. 2. Dienst Gynaecologie & Verloskunde, AZ St Lucas, Brugge. 3. Dienst Gynaecologie & Verloskunde, UZ Leuven.] Deze patiënte (G2P1) ontwikkelde op een amenorroeduur van 31 weken een jeukende, bulleuze dermatose ter hoogte van het abdomen, de borstkas en de mediale zijde van de bovenarmen... Published ahead of print.
Skin Vol. 28 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...