Waarom wordt 3D-printing in de zorg omschreven als ‘revolutionair’? Experts sommen de tien wetten op achter het succes van de technologie.
Niemand zal betwisten dat 3D-printing een briljante toekomst tegemoet gaat. Deloitte Consulting schat dat de wereldwijde de markt van 3D-printing nu al goed is voor meer dan 4,8 miljard dollar en tegen 2020 voor meer dan 20 miljard euro. Het studiebureau IDC heeft het zelfs over een markt van 35 miljard dollar.
Om hun cijfers kracht bij te zetten, maakten experts de tien wetten van 3D-printing bekend: de complexiteit van 3d-printing kost bijna niets (de kosten zijn vrijwel identiek ongeacht het geproduceerde object); de variabiliteit is gratis (oneindig veel mogelijkheden om modellen te combineren); assembleren is niet nodig (geen lijm of lassen bijvoorbeeld); de productietijd is nihil (of bijna); er zijn oneindig veel mogelijkheden bij het ontwerpen (grenzeloze verbeelding bij het bedenken van ontwerpen); er is weinig verspilling (geen afval); het is compacte en draagbare apparatuur (bruikbaar in de nabijheid waar het voorwerp gebruikt moet worden); mogelijkheid van het mengen van materialen (glas, beton, kunststof, metaal, keramiek, biologische inkten, enz.) en het feit dat precieze replica mogelijk zijn (identieke kopieën van het beginmodel).
“Er zijn drie belangrijke sectoren voor 3D-printing: gereedschap en werktuigen, de luchtvaart en de geneeskunde”, zegt Guillaume Riottot, voorzitter van TransDigital, gespecialiseerd in de digitale transformatie en in 3D-printen. Hij geeft nog meer voorbeelden van toepassingen van 3D-printing in de gezondheidszorg: opleiding van toekomstige artsen/chirurgen met simulaties op kunsthuid, de voorbereiding van complexe ingrepen op artificiële organen (met zelfs de mogelijkheid om instrumenten te ontwikkelen op maat van de organen), de productie van op maat gemaakte platen voor het herstel van beenfracturen, hulp voor post-operatie oefeningen (voor het begeleiden van de specialist of artsen in opleiding na de ingreep), het ontwikkelen van op maat gemaakte prothesen voor een bescheiden prijs, het personaliseren van bot of ook nog farmaceutische toepassingen (het printen van kankercellen om een geneesmiddel te testen, het printen van medicijnen, enz.)
“De patenten op het vlak van 3D-printing die dertig jaar geleden werden neergelegd komen nu te vervallen en zijn publiek. Dat zal nog meer dan ooit leiden tot een heuse explosie van toepassingen”, aldus Guillaume Riottot.
Het Belgische bedrijf Materialise is overigens een van de wereldleiders op het vlak van 3D-printing en software.